Έφυγε από κοντά μας ο Πόντιος λυράρης Γιώργος Αμαραντίδης (Σουμούλ’τς)

Πέθανε ο Πόντιος λυράρης Γιώργος Αμαραντίδης


Γιώργος Αμαραντίδης (Σιμούλ'τς)Μετά το Χρήστο Αντωνιάδη, ένας ακόμη Μεγάλος Πόντιος, ο Γιώργος Αμαραντίδης (Σουμούλ’τς), που γεννήθηκε to 1944 στο Καπνοχώρι Κοζάνης, γιος του γνωστού λυράρη Στάθη Αμαραντίδη, έφυγε στις 01:00 τα ξημερώματα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 15:00 στο Kαπνοχώρι Κοζάνης.
O Γιώργος Αμαραντίδης γεννήθηκε to 1944 στο Καπνοχώρι Κοζάνης και είναι γιός του γνωστού λυράρη Στάθη Αμαραντίδη και της Σοφίας Καβακίδου, πρόσφυγες από την Άνω Ματσούκα του Πόντου. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει λύρα κοντά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας γεννημένους στον Πόντο, γεγονός που επέδρασε καταλυτικό στο να παραμείνει παραδοσιακός.
Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το θέατρο της Δώρας Στράτου (1973-84) και ταξίδεψε σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Ινδία και Αζερμπαϊτζάν. Επίσης συνεργάστηκε με τη Δόμνα Σαμίου δίνοντας πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει πάνω άπο 40 δίσκους και CD συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων συνεργασιών με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Συμμετείχε στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου το 1977 στην Αθήνα και στον εορτασμό για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. 
Πηγή: kozan.gr