ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2013 Ώρα του Πόντου Ράδιο Κεμεντζετζής Η Ώρα του Πόντου τιμά τον Γιώργο Αμαραντίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2013
Ώρα του Πόντου  Ράδιο Κεμεντζετζής
Η Ώρα του Πόντου τιμά τον Γιώργο Αμαραντίδη

Γιώργος Αμαραντίδης (Σιμούλ'τς)Ο Γιώργος Αμαραντίδης γεννήθηκε το 1944 στο Καπνοχώρι Κοζάνης και μεγάλωσε κοντά στο λυράρη πατέρα του και στους άλλους γέροντες του χωριού κοντά στους οποίους μυήθηκε στην παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Αυτή την παράδοση αγάπησε και υπηρέτησε μέχρι το τέλος μέσα από τη συνεργασία του με το θέατρο της Δώρας Στράτου, μέσα από τη δισκογραφία του και με όλη τη ζωή του γενικότερα.
Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στη δισκογραφία τον καθαρά παραδοσιακό ήχο της λύρας και του νταουλιού, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ηχογραφήσει δίσκο αντικαθιστώντας τη λύρα με το αγγείο (τουλούμ) το 1983. Κάθε δισκογραφική του δουλειά ήταν αποτέλεσμα έρευνας γι’ αυτό και δεν έλειπε η λέξη παράδοση από τις δουλειές του.
Αυτός ο βιωματικός γνώστης της  ποντιακής διαλέκτου που ένιωθε πως γεννήθηκε στη Ματσούκα του Πόντου, δεν άντεχε να ακούει τούρκικα στα ποντιακά μαγαζιά, οι ιστορικές μου καταβολές δε μου το επιτρέπουν έλεγε χαρακτηριστικά. Ήταν αντίθετος στο νεοποντιακό τα οποία όριζε ως  οτιδήποτε δεν έχει σαν βάση το ποντιακό μέλος. Το ποντιακό τραγούδι άλλωστε είναι απλό, σεμνό όπως ήταν και ο ίδιος.
 Υπήρξε πρεσβευτής  της ποντιακής παράδοσης αλλά και δάσκαλος της ποντιακής ιστορίας καθώς με τα τραγούδια του «έλεγε την ιστορία του Πόντου» όπως υποστήριζε.
Μέσα από την Ώρα του Πόντου είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του καθώς μας παραχώρησε συνέντευξη το 2011 την οποία και θα δημοσιεύσουμε στο προσεχές μέλλον.
Η εκπομπή μας κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στον άνθρωπο που υπηρέτησε την παράδοση και αφέθηκε ολοκληρωτικά στη γοητεία και τη δύναμή της.
Κοντά μας, αυτή την Τετάρτη θα είναι οι Λάζαρος και Χάρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Σαρσαρίδης και Στάθης Καρασαββίδης.

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 από τις 21.00 ως τις 23.00.
στο ράδιο Κεμετζετζής http://kementzetzis.gr/

Παρουσίαση: Τάσος Τριανταφυλλίδης
Επιμέλεια: Τασούλα Ρέντου – Τάσος Τριανταφυλλίδης
E-mail εκπομπής: oratoupontou@gmail.com