Άνθιμος Παπαδόπουλος Αρχιμανδρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Διευθυντής του περιοδικού Αρχείον Πόντου.

Άνθιμος Παπαδόπουλος
( Αρχιμανδρίτης )

Άνθιμος Παπαδόπουλος Αρχιμανδρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Διευθυντής τους περιοδικού Αρχείον Πόντου.
Άνθιμος Παπαδόπουλος Αρχιμανδρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Διευθυντής τους περιοδικού Αρχείον Πόντου.

Αρχιμανδρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και διευθυντής του περιοδικού “Αρχείον Πόντου”. Ο Άνθιμος, κατά κόσμον Αλέξανδρος, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1878 στο χωριό Καράκαγια της Αργυρούπολης .

Οι γονείς του, παπα-Ιάκωβος και Παρθένα, κατάγονταν από την παλιά οικογένεια Παπαδόπουλου ( Κεσίσογλη ) της ενορίας Μονοβάντων της Κοινότητας Σταυρίου.

Σε ηλικία 18 ετών χειροτονήθηκε διάκονος στη μονή Αγίου Γεωργίου Χουτουράς και συμπλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ιερατική Σχολή της Καισάρειας. Το 1903 συνόδευσε τον μητροπολίτη Γερβάσιο Σαρασίτη στη νεοσύστατη εκκλησιαστική επαρχία Ροδόπολης όπου παρέμεινε 3 χρόνια.

Το 1910 πήγε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το 1911 έγινε αρχιμανδρίτης και λειτουργούσε στο ναό του Αμαλείου Ορφανοτροφείου Θηλέων.

Το 1914 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή και τον επόμενο χρόνο προσλήφθηκε ως συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1932 ανέλαβε την διεύθυνση του Ιστορικού Λεξικού και εργάσθηκε σ΄αυτό αποδοτικά έως ότου συνταξιοδοτήθηκε. Επειδή όμως δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του με ειδικό νόμο παρατάθηκε η θητεία του ώσπου παραιτήθηκε λόγω ασθενείας.

Ταυτόχρονα, από το 1927 ήταν γραμματέας της “Επιτροπής Ποντιακών Μελετών” και διευθυντής του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού “Αρχείον Πόντου”. Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Τραπεζούντας και στη συνέχεια Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο Άνθιμος Παπαδόπουλος εκλέχθηκε πρόεδρος της “Επιτροπής Ποντιακών Μελετών” και ως την τελευταία του πνοή αρθρογραφούσε στο περιοδικό “Αρχείον Πόντου”. Έγραψε περισσότερες από 100 μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε αυτό το περιοδικό, στο “Μικρασιατικόν Ημερολόγιον” Σάμου, στο “Δελτίον Λαογραφίας”, στο περιοδικό “Αθηνά”, στο “Λεξικογραφικόν Αρχείον Μέσης και Νεωτέρας Ελληνικής”, στα “Πρακτικά της Ακαδημίας”, στο “Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος”, στη “Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια”κ.α.

Μνημειώδη είναι τα συγγράμματά του “Ιστορική Γραμματική της Ποντιακής Διαλέκτου” και “Ιστορικόν Λεξικόν Ποντιακής Διαλέκτου”.

Το 1953 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο για την προσφορά του. Εθνική και εκπαιδευτική δράση ανέπτυξε και στον Πόντο, όπου υπηρέτησε το διάστημα 1912-1914 ως διευθυντής του Ιεροδιδασκαλείου του Πόντου στην Κερασούντα. Πέθανε στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου του 1962.