Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών και πολιτιστικών φορέων!

Advertisements

Την 3η Φεβρουαρίου 22, όπως μας ενημέρωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ Στέφανος Τανιμανίδης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικων κ. Νίκο Δένδια,  παρουσία των Διευθυντών του Διπλωματικου και πολιτικού του γραφειου, στο Υπουργειο Εξωτερικων, εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Π.Ε. ,της Ομοσπονδιας Ασσυριακων σωματείων Ελλαδος, Ελλήνων από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ, Ποντιόφωνων Μουσουλμάνων και της Ποντιακής θεατρικής σκηνής.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολυ καλό κλίμα και διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ενημέρωσαν τον  κ. Υπουργό, ο οποίος έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τα θέματα τους.

Α) Το θεμα της συγκρότησης  μόνιμης Διακομματικής Επιτροπξς,  για την χάραξη Εθνικής πολιτικής σχετικά με το Ποντιακό ζήτημα.

Β) Το θέμα των ανθρώπινων  και θρησκευτικών   δικαιώματα των Ποντιόφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Γ) Το θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά,  που φυλάσσονται σε αποθήκες στην Τουρκια η εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, στους χώρους της ανακαινισμένης Μονξς της Παναγίας Σουμελά που λειτουργεί ως Μουσείο.

Δ) Με την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή,το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι χριστιανικοί  πληθυσμοί (1914-1922), Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου  και  της Μικράς Ασίας  από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.

Ε) Το θεμα της επαναλειτουργίας Ελληνικού Προξενειου στην Τραπεζούντα.

Στ) Το θεμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου, που το 2013,  παρά τις αντιρρήσεις τοπικών  επιμελητηρίων, αυθαίρετα η Τουρκική κυβέρνηση  μετέτρεψε σε Τζαμί.

Ζ) Θέματα υποστήριξης πρωτοβουλιών, Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανέγερσης μνημείων ιστορικής μνήμης, πραγματοποίησης  Ποντιακών θεατρικών παραστάσεων, αλλά και άλλες, όπως της έκδοσης βιβλίων σχετικών με την ιστορία και τον τρισχιλιόχρονο  πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.

Η) Θέματα που αφορούν τους Έλληνες που παρέμειναν στις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ , όπως αυτά που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι συμπατριώτες μας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί ο κ. Υπουργός, καθώς και αυτά που αντιμετωπίζουν οι Παλινοστούντες Έλληνες από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ. που έχουν εγκατασταθεί από το 1990 στην Ελλάδα.

Θ) Τέλος συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα που αφορούν τις κοινότητες που συναντήθηκαν με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, διαπίστωσαν  το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα θέματα τους, αλλά και  το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Υπουργού που με τις παρεμβάσεις στην συζήτηση, τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε, επιβεβαιώθηκε ότι είναι  βαθύς γνώστης τους, αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα Εθνικά  θέματα και αυτά των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων και έδωσε άμεσα  κατευθύνσεις στους συνεργάτες του για την δρομολόγηση αντιμετώπισης, υποστήριξης και όπου είναι εφικτό λύσης τους.

πηγή: Στέφανος Τανιμανίδης