Ένωση Ποντίων Πιερίας, “Πόντος, τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης”

𝚷𝚸𝚶𝚺𝚱𝚲𝚮𝚺𝚮

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσει την Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Αρχαίο θέατρο του ΔΙΟΝ, να παρακολουθήσετε τη νέα θεατρική παράσταση από το αξιόλογο θεατρικό τμήμα του συλλόγου,

¨ΠΟΝΤΟΣ Τα δακρυσμένα κύματα της Μνήμης¨ σε κείμενα-σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη. Μία παράσταση αφιερωμένη, στην 100η επέτειο από την γενοκτονία και τον ξεριζωμό των προγόνων μας καθώς και στην επέτειο των 90 χρόνων ίδρυσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Η παράσταση εντάσσετε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Γενική είσοδος 8€
(παιδιά έως 12 ετών δωρεάν)

Πωλήσεις εισιτηρίων:
Βιβλιοπωλείο «ΜΑΤΙ» Κατερίνη Πιερίας, Αβέρωφ 4
Βιβλιοπωλείο «ΝΕΣΤΩΡ» Κατερίνη Πιερίας, Κανάρη 5
Βιβλιοπωλείο «1900» Κατερίνη Πιερίας, Βασιλείου Β. 2

Δυνατότητα μεταφοράς στο Αρχαίο Θέατρο Δίου με το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Κατερίνης. Το εισιτήριο στοιχίζει 1,50€/διαδρομή. Αφετηρία : Πλατεία Μακεδονίας (Στάση Ευκαρπίδη )
Ώρα Αναχώρησης : 20:00
Επιστροφή : Μετά το πέρας της παράστασης
Σε περίπτωση συμμετοχής λιγότερων των 10 επιβατών το δρομολόγιο δεν εκτελείται.

Όταν φτάσετε στο σταθμαρχείο να ενημερώσετε ότι είναι για την εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου, διότι πολλές φορές ενημερώνουν αφού περάσει η ώρα 20:00.

Λίγα λόγια για το Θεατρικό Τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, όπως ανάρτησε η κ Παρθένα Παναγιωτίδου στο προσωπικό της προφίλ σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το Θεατρικό Τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ανασυστάθηκε το 2010, υπήρχε πολύ παλαιότερα, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα να ανεβάσει τη Λυσιστράτη σε απόδοση του Κώστα Διαμαντίδη. Για διάφορους λόγους δεν καρποφόρησε εκείνη η προσπάθεια και έτσι μετά από δύο χρόνια το 2012 ανέβηκε το πρώτο έργο το “Ίντιαν λέει η μάνα μ'” με σκηνοθέτη τον Γιώργος Σαββίδης . Ένα έργο που παίχτηκε πολλές φορές και εκτός Κατερίνης και αγαπήθηκε απ’ όλους.

Το 2014 γίνεται εκ νέου προσπάθεια με νέο σκηνοθέτη τον Χάρη Αμανατίδη να ανέβει η Λυσιστράτη. Έγινε καταπληκτική δουλειά με υπέροχα σκηνικά, και το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε τους θεατές. Όσοι το παρακολούθησαν το συζητούν ακόμη.

Έτσι η θεατρική ομάδα μεγάλωσε και έκτοτε αποτελείτε απο 12 ως 14 άτομα.
Ο Χάρης Αμανατίδης με τον μοναδικό σκηνοθετικό του τρόπο και τα υπέροχα σενάρια του ανέβασε το επίπεδο της ομάδας μας που αν και απλοί ερασιτέχνες, εραστές της Ποντιακής διαλέκτου δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει επαγγελματικό.

Το 2016 ανέβηκε το συγκλονιστικό έργο “Για ένα ψηλόν ραχίν για μία αροθυμία.” Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη. Το έργο που αφορά στην γενοκτονία των Ποντίων παίχτηκε εντός και εκτός Πιερίας πολλές φορές και για πολλά χρόνια.

Το 2017 ανέβηκε η κωμωδία ” Φέγγος όλη μέρα” ιστορίες καθημερινής ζαντίας.
Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη.
Έργο με πολύ γέλιο που αγαπήθηκε και παίζετε μέχρι και σήμερα.

Το 2018 ανέβηκε το έργο ” Λεηλήγουστρα”.
Τρία παραδοσιακά παραμύθια του Πόντου που γέμισαν τη σκηνή του θεάτρου με χρώματα, μουσικές και μνήμες παιδικών χρόνων.
Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη.

Το 2019 ανέβηκε το κλασσικό και ταυτόχρονα υπέροχο ” Τη τρίχας το γεφύρι”.
Σε σενάριο του Θεόδωρου Κανονίδη και σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη. Μια καθ’ όλα τρομερή παράσταση που όμως ατύχησε γιατί έτυχε στα χρόνια του κορονωϊού. Σκηνοθεσία Χάρης Αμανατίδης

Το 2020 όσο επιτρεπόταν λόγω κορονοϊού ανέβηκε το ” Ποίος είμαι;!” Κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη.

Φέτος , μετά από καραντίνες και αποκλεισμούς από θέατρα και παραστάσεις το θεατρικό τμήμα τόλμησε ένα δύσκολο εγχείρημα. Να παρουσιάσουν τη διαδρομή του Πόντου ανα τους αιώνες. Από τότε που αποικήθηκε μέχρι τη γενοκτονία.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι διδαχθηκαμε στο σχολείο , μια παράγραφο δηλαδή, και ότι ακούσαμε από τους παππούδες μας και που πάντα αφορούσαν τις εξορίες και τον διωγμό. Ευκαρία να δούμε τι πέρασε αυτή η πατρίδα μας , εκεί όπου μεγάλωσαν οι πρόγονοι μας. Μέσα από κείμενα του Χάρη Αμανατίδη και σκηνοθεσία του ίδιου. Κείμενα με γέλιο όπου χρειάζεται, ιστορικές αναφορές, αναπαραστάσεις μαχών, και συγκίνηση.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέατρο ξέρουν τι κόπος και χρόνος χρειάζεται για να ανέβει μια παράσταση. Τι δώσιμο ψυχής.
Είναι υποχρέωση όλων να στηρίξει τη θεατρική τούτη ομάδα και όποιες άλλες υπάρχουν στον τόπο μας. Το θέατρο θέλει ψυχή αλλά δίνει κιόλας.

Σας παρακαλώ στηρίξτε τις θεατρικές ομάδες που έχουν στόχο να κρατήσουν ζωντανή την Ποντιακή μας Διάλεκτο. Το θέατρο είναι ένας τρόπος για να μην πεθάνει και να διασωθεί η γλώσσα των παππούδων μας. Ελάτε και φέρτε και τα παιδιά σας να ακούσουν και να δουν.
Δεν πρέπει να πεθάνει αυτή η διάλεκτος τουλάχιστον όχι στα χρόνια τα δικά μας και των παιδιών μας.


(Μαίρη Αραβίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Σπύρος Αναγνώστου , Σοφία Αγαθαγγελίδου)

Πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας