ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη Κυριακή η εκδήλωση για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που διοργάνωσε η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας με τα ποντιακά σωματεία του Νομού. Οικοδεσπότης ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», ο οποίος και ανέλαβε το συντονισμό και τη διοργάνωση των δρώμενων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί από την  εκκλησία της Αγίας Σκέπης, με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας και ομιλία της θεολόγου – εκπαιδευτικού Μαρίας Τσιβρανίδου με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Τα μέλη του συλλόγου ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» με παραδοσιακές φορεσιές μοίρασαν τα κόλλυβα στο εκκλησίασμα και  ακολούθως, οι αποστολές των ποντιακών συλλόγων του νομού με τα λάβαρα και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν στο μνημείο προσφυγικού ελληνισμού στην πλατεία Μ. Αλεξάνδρου, όπου έγινε η τελετή μνημοσύνης. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών κα. Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές κκ. Δημήτριος Γιουματζίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Γιώργος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας κκ. Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόριος Στάμκος, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, η ηγεσία των διοικητικών συμβουλίων. Ποντιακοί σύλλογοι που παρέστησαν στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους ήταν: Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», Εύξεινος Λέσχη ΑΛΜΩΠΙΑΣ», Χρύσας – Τσάκων – Ροδωνιάς «ο ΠΟΝΤΟΣ», Αλώρου «ο ΠΛΑΤΩΝ», Λαογραφικός Αψάλου, Παναγίτσας «ΑΚΡΙΤΑΣ», Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας, Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών και πολ/κος σύλλογος Νέας Ζωής.

Μέλη του συλλόγου ποντίων Έδεσσας μοίρασαν στους παρευρισκόμενους αναμμένα κεριά, για τη μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας.

Το ψήφισμα ανέγνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Αλώρου κ. Κοροσίδης Δημήτρης με το οποίο ζητήθηκε  αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής και δικαίωση για τις ψυχές των προγόνων, ενώ ο Ανδρέας Γαβριηλίδης με τρεμάμενη φωνή απάγγειλε ένα κείμενο νοσταλγίας και έκανε τους παρευρισκόμενους να αναριγήσουν. Τον ΠΥΡΡΙΧΙΟ χορό απέδωσαν με καταληκτικό τρόπο οι χορευτές της       ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, και η στρατιωτική μπάντα τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.

Η συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διοικητηρίου όπου οι διοργανωτές είχαν αναρτημένη έκθεση φωτογραφίας της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας και του Κοσμά Τσίναλη προβολή κινηματογραφικών ντοκουμέντων κατά τη διάρκεια της προσχώρησης των θεατών που προδιέθετε το κοινό στα συναισθήματα που θα ακολουθούσαν. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Έδεσσας κ. Ροζαλία Γαβριηλίδου και ο Αντιπερειφεριάρχης κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Βουλευτής κ. Ηλίας Θεοδωρίδης. Παρόντες ήταν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Έδεσσας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εκπληκτικό τρόπο η παραδοσιακή χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας, η μεικτή τετραφωνική χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και η Βίκυ με τον Άρη Μιχαηλίδη, παρουσιάζοντας  τραγούδια – μοιρολόγια. Ο Κοσμάς Τσίναλης ανέγνωσε το γράμμα του μελλοθάνατου Σοφοκλή Παπαδάκη  προς τα παιδιά του και ο Στάθης Καλλιανίδης ένα απόσπασμα από της μνήμες του Σάββα Κανταρτζή.

Στη συνέχεια τα μέλη του συλλόγου Ποντίων Έδεσσας παρουσίασαν ένα θεατρικό μονόπρακτο στην ποντιακή διάλεκτο, το οποίο περιέκλειε όλο το δράμα, τον πόνο και τις ταλαιπωρίες των ποντίων κατά την επίμαχη περίοδο της γενοκτονίας. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των θεατών και καταχειροκρότησαν την ομάδα με δάκρυα στα μάτια.

Πήραν μέρος με σειρά εμφάνισης: Ροζαλία Γαβριηλίδου, Κοσμάς Τσίναλης, Πόπη Κιοσκερίδου, Στάθης Καλλιανίδης, Λάζαρος Σεμερτζίδης, Κώστας Καλλιανίδης, Πέτρος Κριαρίδης,  Χρήστος Μακρίδης, Χρήστος Γάτσος  και τα παιδιά Άννα Γαλανοπούλου και Παύλος Καλλιανίδης. Στη λύρα ο Βαγγέλης Καραγιαννίδης και στο  νταούλι ο Βασίλης Χριστιανίδης. Το σενάριο ήταν του   Κοσμά Τσίναλη και η σκηνοθεσία της Ροζαλίας Γαβριηλίδου. Τον Πυρρίχιο χορό απέδωσαν, με καταπληκτικό τρόπο, χορευτές του Συλλόγου.

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, συγκινητική, σεμνή και ουσιαστική όπως αρμόζει στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.